Cod de bune maniere pentru telefon

telefonNu credeam sa trebuiasca sa scriu un indreptar despre telefon, si, totusi, dupa intamplari repetate, cred ca e util. Poate fi o recapitulare pentru cei care stiu, si o mare noutate pentru cine nu stie 😉

Dragii mei, daca sunati pe cineva, si acesta nu raspunde, inseamna mai multe lucruri:
1) ca nu a auzit,
2) ca nu vrea sa raspunda
3) sau ca nu poate sa raspunda (e in sedinta, vorbeste la alt telefon, e in cada, face amor, mananca impreuna cu iubita si nu doreste sa intrerupa cina vorbind la telefon, priveste un apus, scrie un text, etc).

In oricare din cele trei variante, e inutil sa suni chiar imediat.
1) Daca nu a auzit prima oara, nu va auzi nici a doua oara, cand apelul e imediat.
2) Daca nu vrea sa raspunda, nu o sa vrea nici dupa 30 de secunde.
3) Daca nu poate sa raspunda, nu o sa poata nici imediat, indiferent care din ocupatiile de mai sus ii solicita atentia.

In toate, dar absolut toate cazurile, este in regula sa astepti un timp, variabil in functie de importanta comunicarii pe care o ai de facut. (intre 30 min- cateva ore). Ideal este sa astepti sa fii sunat inapoi (aici intervine regula de buna purtare si pentru cel care a “ratat” un apel, sa sune inapoi cand vede apelul/cand poate/ cand se elibereaza/cand are chef – de la caz la caz).

In orice caz, a suna de 7 ori in 5 minute, in afara de cazuri de extrema urgenta (accident, etc, Doamne fereste), denota si proasta crestere si, la limita, isterie.

Daca, asa cum mi s-a intamplat mie nu mai demult de asta seara, suni si nu ti se raspunde, insisti peste 1 minut si iti raspund, iar cand raspund, iti spun: “sunt in intersectie, la volan, e aglomeratie, prima data cand ai sunat nu mi-am gasit telefonul in geanta“, ar fi dragut sa nu incepi o conferinta la telefon, avand in vedere ca te-am anuntat ca nu-s intr-o ipostaza in care ma pot “dedica”. Ar fi normal sa-mi spui pe scurt ce doreai sa-mi comunici (se presupune ca important, din moment ce ai sunat de 2 ori in 2 minute), si sa ma intrebi cand putem vorbi, daca ai mai multe de povestit.

La fel, daca ma suni pentru niste prostioare, nefiindu-mi decat o cunostiinta vaga profesionala, si ma suni la 20.30 (deja un picut cam mult avand in vedere relatia vaga si motivele neimportante), am politetea si dragalasenia sa te ascult 4 minute, inchid si ma suni din nou peste 10 minute…. asteapta-te sa nu-ti raspund. Ti-am dedicat un timp…. Iar daca nu raspund, considera ca nu e politicos sa mai suni pana a doua zi dimineata.
Greu, greu, greu….

PS. Ah, da, si s-a inventat si SMS-ul. E mai putin intruziv decat sa suni de o mie de ori…. Daca tot ai ceva de spus.

About Mirandolina

Scriu cum respir. Traiesc cu pasiune, si nu mi-e teama ca o sa ard pana la ultima bucatica. Nu ma economisesc... de ce as face-o? :) Spirit ludic, care considera ca râsul e cea mai importanta arma pe care o avem in viata, voi continua sa zâmbesc şi să glumesc cât voi exista. Iubesc, respir, traiesc, exprim, toate la intensitate maximă. Nu ofer şi nu doresc jumătăţi de măsură. Şi mai ales, scriu. Scriu cum respir.

7 comments on “Cod de bune maniere pentru telefon

  • nu pot pune pe blacklist persoane cu care lucrez…. intelegi?
   si in general, contez totusi pe bunul simt al oamenilor, e o dementa sa suni de 7 ori in 5 minute….
   plus ca imi doresc ca lumea sa invete cate ceva.

   Sunt prea optimista? 🙂

 1. Daca sunt persoane cu care lucrezi e altceva, aici apar banii si se schimba povestea. De 7 ori in 5 min nu puteam nici cand eram tanar.
  Nu optimista, paralela doar…cu mediul inconjurator.

  • ei, zici tu ca e chestiune de bani? Atunci sa fac un tarif special si pentru aia de ma suna si noaptea, ma gandesc :)))
   cum nu puteai de 7 ori in 5 min? ia vezi, ca nu doare, apasa pe buton 😀

   paralela, ma gandesc ca trebuie si paralele in viata asta 😉

  • si-apoi, ma gandesc eu, asa…. ar fi oare bine sa fiu asortata cu mediul inconjurator?
   pai tu nu vezi ce-i in jur? of

Leave a Reply

Name and email are required. Your email address will not be published.