Africa: corespondente 2006


Raidul Bucuresti-Dakar exista demult. El a fost initiat de un francez, Gérard Luçon, in 1999. Prieten cu el este Mircea Toma, de la Catavencu. Deoarece Mircea avea mai multa notorietate in Romania decat Gérard, raidurile au fost asimilate cu el, si mai mult chiar, cu Academia Catavencu.

De fapt, sunt raidurile lui Gérard, iar Gérard a facut raiduri si cu plecare din Franta, inainte de a le initia pe cele din Romania. Eu m-am intors in Romania cand el déjà era aici si organiza aceste raiduri.

Cand m-a cunoscut, prin intermediul unor prieteni comuni, de fapt la aniversarea prietenei mele cele mai bune, propunerea sa ca eu sa ma alatur raidului, a venit imediat. M-a tentat, evident, ca sunt nebunica de felul meu. Cum ziceam, adrenalina, astea 

Plus ca Gérard avea un pic acelasi spirit ca Philippe. Si Philippe facuse parte din SOS Sahel, si Philippe era foarte implicat in cauze umanitare, si Philippe era de stanga 😉 A fost deci si o parte de nostalgie.

Am infruntat parerea unui prieten drag, care era de parere ca nu trebuie sa merg in desert: « Ca femeie de business, nu asta e imaginea pe care trebuie sa o vehiculezi, despre tine. Nu tu, acoperita de praf, dormind in corturi. » Ok, partea cu praful, nimic de zis, avea dreptate. Dar tot ca femeie de business, trebuie sa arati ca poti, ca nu te temi de nimic, ca ai indrazneala.
Daca ar fi stiut el, sau daca as fi stiut eu, ca nici macar in cort nu aveam sa dorm cateodata, ci direct pe pamantul gol… in Maroc.

Pe plan personal, plecarea era o provocare. Eu, atat de feminina, atat de atasata de stilul meu vestimentar (fuste, rochii, tocuri intotdeauna), aveam sa petrec o luna in desert, fara fuste, fara rochii, fara tocuri, fara machiaj, si mai grav… cateodata fara sa ma spal cateva zile la rand. Asta da, provocare!

Plecarea, prevazuta la inceput in 2005, a fost amanata pentru toamna lui 2006, pentru a coincide cu Sommet de la francophonie, organizat in acel an la Bucuresti. Startul raidului a fost dat de Calin Popescu Tariceanu, din curtea Guvernului, in saptamana cu Sommet-ul.

Dar pana la plecare, a fost multa munca, multe sedinte, multe pregatiri. Atragerea sponsorilor, si punerea la punct a tuturor detaliilor. Mecanismul trebuia sa functioneze, bine pus la punct, fiecare rotita trebuia sa se potriveasca cu cea de langa ea, pentru a invarti mecanismul complex.

Masinile ne fusesera donate de Romtelecom, aveam cam 80.000 km la bord, deci trebuiau cat de cat reparate inainte de un asa drum.

In raid, am scris corespondente pentru Hotnews si pentru Business Week Romania.

Am avut onoarea sa-l am ca si coleg de masina si copilot (eu fiind pilotul), pe Cornel Ivanciuc. A fost o minunata placere sa impart acest drum cu el. O veritabila placere sa-l ascult. L-am indragit si respectat.

In rest, Africa a avut si invatamintele ei.

Pentru mine, ca individ, in dezvoltarea mea personala si intelegerea lumii, a existat perioada “inainte de Africa” si “dupa Africa”.

Acum, Gérard scrie o carte despre Africa si experientele sale de desert. Eu contribui cu partea romana. In Romania o vom publica bilingva. In Franta, doar in franceza.

(nota: mai jos, link-urile pentru episoadele calatoriei. Va sfatuiesc sa le folositi pe cele de pe mirandolina. Pe hotnews, pentru ca au trecut la arhiva, lipsesc fotografiile 🙁)

Cuvant inainte, scris dupa: http://www.mirandolina.ro/africa-corespondente-2006/

Episodul 1: http://www.mirandolina.ro/africa-corespondente-2006/africa-raidul-cu-papucii-prin-desert-2006-corespondenta-1/
(si aici: http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1153159-papucii-prin-desert-varf.htm)

Episodul 2: http://www.mirandolina.ro/africa-corespondente-2006/expeditia-cu-papucii-prin-desert-a-ajuns-in-maroc/
(http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1151561-expeditia-papucii-prin-desert-ajuns-maroc.htm)

Episodul3: http://www.mirandolina.ro/africa-corespondente-2006/din-maroc-spre-sud-%E2%80%9Enici-o-zi-fara-aro/
(http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1150215-din-maroc-spre-sud-nici-fara-aro.htm)

Episodul 4: http://www.mirandolina.ro/africa-corespondente-2006/romanii-din-mauritania-ne-asteapta-la-frontiera/
(http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1149660-romanii-din-mauritania-asteapta-frontiera.htm)

Episodul 5: http://www.mirandolina.ro/africa-corespondente-2006/intre-nouahdibou-si-saint-louis-in-goana-aro-ului/
(http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1149333-intre-nouahdibou-saint-louis-goana-aro-ului.htm)

Episodul 6: http://www.mirandolina.ro/africa-corespondente-2006/cu-papucii-prin-desert-si-a-atins-scopul-la-dakar/
(http://www.hotnews.ro/stiri-arhiva-1145080-papucii-prin-desert-atins-scopul-dakar.htm)

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *