Diminutive vomitive

11 décembre 2013

bradutAplicatia de la Nestle « Bradut pentru puiut » ma urmareste de cateva zile in activitatea mea online.
Eu inteleg ca ne iubim copilul (copilasul), ca avem o casa (casuta) mica, si ca nu intra un bradoi. Atunci facem un bradut pentru puiut, si totusi…. N-am inteles niciodata de ce adultii trebuie sa se maimutareasca. Diminutivele au si ele rostul si rolul lor. Dar abuzul de diminutive dauneaza grav. Si afectului si intelectului.
Mancarica, prajiturica, plimbarica, ciorbita, bataita. Ceiut, portocaluta. Covrigei. Copilas, pisoias, masinuta.

Diminutivul ca alint, ca exprimare a unui moment de tandrete, ca traducere a unui imbold afectuos, ca exprimare a unui alint, a unui moment cald, este bun, este potrivit, este frumos. Dar diminutivele « gratuite », folosite fara cap si coada, la tot pasul, sunt mai mult decat enervante, sunt vomitive. Cel putin in cazul meu, produc efectul contrar. Nu poti decat sa ma indepartezi daca la trei cuvinte, unul este diminutiv.

Folosite cu sens, ele au un rol extraordinar. Uneori, folosind un diminutiv, reusesti sa « diminuezi » importanta faptului, gravitatea sa. Sau importanta persoanei. Daca te adresezi unui om folosind « copilas », e clar cat de in serios il iei, nu? 🙂 Si toate astea fara a deveni nepoliticos, agresiv sau a incalca bunele maniere. Diminutivele sunt bune, ca de aceea au fost nascocite. Excesul, insa, ca majoritatea exceselor, e nociv.

 

Scriu cum respir. Traiesc cu pasiune, si nu mi-e teama ca o sa ard pana la ultima bucatica. Nu ma economisesc... de ce as face-o? :) Spirit ludic, care considera ca râsul e cea mai importanta arma pe care o avem in viata, voi continua sa zâmbesc şi să glumesc cât voi exista. Iubesc, respir, traiesc, exprim, toate la intensitate maximă. Nu ofer şi nu doresc jumătăţi de măsură. Şi mai ales, scriu. Scriu cum respir.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *