Polaritate

Ce e bine si ce e rau? avem voie exterior sa judecam si sa decidem ce e binele cuiva?…..

blueiceIntr-o buna zi, am coborat la ABC-ul din colt (eram in Transilvania, de aceea spun ABC), sa-mi iau tigari…. La rand, in fata mea, un om distrus. Ma uitam la el si ma infioram. Praf, fizic. Mi-a facut semn sa trec in fata lui, nu am vrut. Inaintea mea, vanzatoarea il intreaba: “Dumneavoastra ce doriti?” El zice: “un spirt mic”, intinzand o bacnota de 5 lei, mototolita. “Nu am spirt mic, spune ea, doar mare. N-aveti destui bani.”
Trece la mine. Cumpar tigari. Ii dau 50 de lei, imi da inapoi 37,5. El nu cere, doar sta acolo, tremurand. Nu ma lasa inima sa nu-i dau. Ii dau 1,5 lei, cat ii lipseste. Imi cere si o tigara. Ii dau. Ies din ABC cu ochii in lacrimi. Stiu ca bea spirtul, stiu ca se nenoroceste. Dilema. O fapta buna ce e? Am facut o fapta rea? stiu ca bea spirt si se distruge in continuare, deci in absolut nu e bine ca l-am ajutat sa o faca. DAr el isi dorea foarte mult atunci spirtul acela.
Oare o fapta buna nu e ce isi doreste omul cel mai mult intr-un moment? Binele nostru e interior sau exterior? E ce ne dorim noi pentru noi sau ce doresc altii pentru noi?

I-am dat banii pentru ca nu puteam altfel, asa ma indemna totul in mine. Apoi, au intervenit gandurile: am facut bine, Dumnezeule? il imping spre moarte. Omul era distrus fizic. Avea vreo 50 de ani, arata de 70, avea nasul julit, tremura, era intr-o carja. Era negru (si de piele), dar si de stare proasta, si mai negru…. Asta isi dorea, insa, cel mai mult. Problema morala este gestul meu. Si daca trebuia sau nu sa-l fac.
Care e polaritatea, unde-i binele si unde e raul? E o dilema adanca, dincolo de simpla intamplare care o ilustreaza.

About Mirandolina

Scriu cum respir. Traiesc cu pasiune, si nu mi-e teama ca o sa ard pana la ultima bucatica. Nu ma economisesc... de ce as face-o? :) Spirit ludic, care considera ca râsul e cea mai importanta arma pe care o avem in viata, voi continua sa zâmbesc şi să glumesc cât voi exista. Iubesc, respir, traiesc, exprim, toate la intensitate maximă. Nu ofer şi nu doresc jumătăţi de măsură. Şi mai ales, scriu. Scriu cum respir.

49 comments on “Polaritate

 1. Tu nu i-ai dat bani pentru binele tau. Asa te-ai simtit tu bine. Asadar ai facut o fapta buna pentru tine. Dupa care se pare ca nu e asa buna, iti pui intrebari. Dar daca iti place sa itimpui intrebari inseamna ca fapta ramane buna.
  Daca te referi la el e tot fapta buna. Ori o dai a si-a satisfacut o placere, oricum nu mai avea nimic de pierdut mori o poti da ca omul dorea sa se lase si de aia a cerut un spirt mic, sa nu intre in sevraj. Deci e bine fratre, ce atatea probleme. Auzi….vezi ca ma spirt lampret bun, daa te mai duci pe acolo iti pot vinde…sa ai la tine.

  • Nu i-am dat pentru mine. Sunt educata in spirit altruist.
   Mama sta langa o biserica, e plin de cerșetori, le da mereu, tuturor, mâncare, bani. Așa se face.
   Dar ma doare si nu știu ce sa consider..
   El asta isi dorea, dar e moral sa-i dau ceva, stiind ca-l apropii de moarte?
   Ps. Da, vreau spirt.
   E folositor

 2. Pe de alta parte el sigur a acut o fapta buna. Ti-a luat banii de spirt si a impiedicat consumul acestuia de catre o alta persoana. Eu poate ca vorbesc asa ..usor confuz. E normal, trec printr-o emotionanta zi de doliu. Cred ca toti simtitm la fel.

 3. Cum dracu sa il apropie de moarte ? Daca nu ii dadeai si intra ala in sevraj si se arunca in fata masinii ? Ha ? De apropiat de moarte oricum se apropie, inevitabil. Acum…tu poti umbla un pic la factorul viteza. Iar aici e ca la circulatie, pana la o limita nu ti se intampla nimic grav. Poate ca era singur mpoate ca il ajutai intr-adeqar daca te puneai langa el si va apucati de corbit. Fiecare cu sticluta lui de spirt.

Leave a Reply

Name and email are required. Your email address will not be published.