Mai bine sa traiesti decat sa te pregatesti

15 avril 2016

Exista o legenda potrivit careia femeile petrec foarte mult timp sa se pregateasca. Exista chiar si sintagma, creata in gluma, evident « ti-am spus ca sunt gata in 5 minute, inutil sa ma suni din jumatate in jumatate de ora. » Mie mi se pare doar un mit, asta pentru ca sunt atat de diferita de acest model, incat parca nu-mi vine sa cred ca cineva iroseste timpul doar ca sa se « pregateasca ». Un om mi-a spus odata: stii ca esti mai bogata decat cineva care are niste ani mai mult decat tine? da, esti, pentru ca ai mai mult timp, si, tine minte, timpul e cea mai importanta resursa a noastra. [« esti bogata sau saraca? »
« Sunt bogata, pentru ca sunt sanatoasa »
« Esti bogata pentru ca ai timp. Fata de un om de 60 de ani, esti bogata, timpul… »]
Da, si eu cred ca timpul este cel mai important. De aceea imi doresc sa traiesc 500 de ani. Ca sa calatoresc, ca sa citesc, ca sa ma joc, ca sa iubesc.

dimineataCa sa ne intelegem. Mie imi place prea mult sa traiesc, adica sa fac lucruri concrete, chiar daca unul din lucrurile concrete este ca joc carti cu francezii online. Dar macar « pierd » timpul intr-un mod placut. Mie imi place mai mult sa fac decat sa stau in letargie, in asteptare, sa trag de timp, sa mai deschid un ochi, sa ma mut de colo colo prin casa….
Pentru mine un om care petrece dimineata mai mult de 4 minute ca sa bea o cana de cafea in timp ce se uita la stiri, si inca 5 sa faca un dus, inseamna ca se lalaie.
Mie imi place PREA MULT sa dorm dimineata, ca sa ma lalai. Drept pentru care, ce sa vezi, dorm cat mai tarziu, adica ma trezesc cat mai apropiat de momentul in care am treaba (ca si asa dorm prea putin), ma trezesc cat mai tarziu, ma pregatesc CAT MAI RAPID.
Se adauga la asta un antrenament de 20 de ani de facut asta, si un om care uraste sa nu aiba parul perfect si sa nu fie total asortat. De la rochie, pantofi pana la accesorii.
La 2 zile eu ma spal pe par, si ma usuc cu peria. Da, dimineata (rar de tot seara, pentru ca mi se strica forma dormind pe el proaspat spalat). Asa ca de ani de zile, indiferent de temperatura exterioara, am ales sa imi spal parul dimineata. Si arat ca iesita de la coafor, si toate astea nu-mi iau nici 40 de minute, toate operatiunile, de cand ma scol din pat pana ies pe usa. Asta in diminetile cu operatiunea spalat par. In diminetile cu dus simplu, in 20 de minute bag cheile in contactul masinii 🙂 Nu, nu stau 10 ore in fata oglinzii, ca ma pot aranja si in 10 minute 😉

Eu urasc sa ma trezesc devreme in mod inutil. Daca trebuie sa ajung la 9 undeva, ma trezesc la 8.10. In timpul asta ma spal si pe par si ma usuc impecabil cu peria, si ajung la birou. Daca tre sa ajung la 7, ma scol la 6.20, si tot asa. Bine, mai calculez timpul din trafic, acela chiar e timp pierdut si ma scoate din minti, incerc sa-mi modulez viata incat sa nu am de-a face cu circulatia la orele groazei decat in cazuri exceptionale.

Mi-e extrem de greu sa ii inteleg pe cei carora le trebuie mai mult de o ora ca sa iasa din casa dimineata. Ce sa faci intr-o ora? te muti din pat pe canapeaua din living? bei cate o gura de cafea la 10 minute? faci un dus care dureaza 40 de minute? Probezi 200 de rochii, intr-o nehotarare incredibila? Eu imi aleg tinutele in gand, cel mai ades, sub dus ma gandesc cu ce ma imbrac, si aia este. Am tone de haine, (ca de aia am avut nevoie de 100 metri patrati), si mai ales, nenumarati pantofi. Si chiar si asa, nu mi-e greu sa aleg.
Da, am si eu dimineti cand nu ma plac, si cand imi vine sa arunc rochia aceea, sperand ca in una din celelalte o sa imi placa mai mult de mine. Insa am invatat ca in acele momente, tulburarea vine rar de la rochie (in general nu am decat haine care-mi plac, nu port ceva doar ca sa fiu acoperita).
Da, si am si eu ore cand ma lalai, zile cand ma lalai, poate chiar saptamani (asta suna sumbru asa, o sa vedeti imediat de ce). Pentru ca eu ma lalai doar cand ma pandeste depresia dupa colt sau cand deja m-a muscat de glezna…
In rest, ritmul meu normal e « ca la armata. » Trezirea, dusul, echiparea, inainte, cu cantec, mars!

Timpul se petrece traind, fie ca acest lucru inseamna o banala plimbare in parc, sau un pahar pe o terasa cu o prietena buna. Timpul se petrece facand chestii, nu pregatindu-te sa faci chestii.

Tot apropo de timp, este extrem de importanta punctualitatea. Aduce un beneficiu enorm in viata. Te situeaza cumva. Zice francezul « L’exactitude est la politesse des Rois » (se pare ca a spus asta chiar Louis XVIII). Da, e nu numai nepoliticos sa intarzii, cat si jenant. Iarasi, nu spun ca eu nu intarzii niciodata. Ce spun cu certitudine este ca la intalnirile profesionale NU intarzii niciodata, si daca ceva absolut neprevazut ma determina sa o fac, evident sun, anunt. La intalnirile personale mai intarzii uneori, sunt cumva mai flexibila cu prietenii.

Postarea asta poate parea frivola, dar nu este. Ma intreba cineva cum sa faca sa invete sa fie la ora si sa fie rapida. Totul e sa vrei si sa ai antrenament. Dar da, mai ales motivatie. Mie imi place asa mult viata, incat a ma muta de pe un picior pe altul sau a ma machia mai mult de 3 minute mi se pare pierdere totala de timp.

Ca exemplu, nu mai departe de ieri. Am avut niste drumuri ziua, orasul aglomerat, normal, in plus ploua. Am ajuns acasa la ora 18, la 19 trebuia sa ajung la o gala (cu permisiune de 19.30). Ei bine, intre ora 18 si 19 cand am chemat taxiul, am facut urmatoarele: am gatit si am si mancat (orez basmati cu sos picant- si sosul facut tot de mine), mi-am facut dus, mi-am facut bucle, ca sa sfidez ploaia, mi-am pus o rochita frumoasa, pantofii rosii, mi-am facut unghiile, si am si iesit pe usa.

Deci, cu cantec inainte mars, buna dimineata!

Scriu cum respir. Traiesc cu pasiune, si nu mi-e teama ca o sa ard pana la ultima bucatica. Nu ma economisesc... de ce as face-o? :) Spirit ludic, care considera ca râsul e cea mai importanta arma pe care o avem in viata, voi continua sa zâmbesc şi să glumesc cât voi exista. Iubesc, respir, traiesc, exprim, toate la intensitate maximă. Nu ofer şi nu doresc jumătăţi de măsură. Şi mai ales, scriu. Scriu cum respir.

2 Comments

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *