Nu, dragostea nu invinge tot

Mult timp am considerat că iubirea este suficientă ca să compenseze diferenţele de mediu social din care provin protagoniştii unei poveşti de iubire. Adolescentă, şi apoi tânără femeie, am crezut că nu contează aceste diferenţe, având idei despre egalitate, fraternitate şi că dragostea nivelează toate asperităţile.

M-am revoltat când iubitul meu, francez, îmi povestea că mama lui nu a încuviinţat căsătoria surorii lui cu un băiat pe care îl iubea, doar pentru că acesta era măcelar, iar apoi se opusese căsătoriei lui, pentru că viitoarea sa soţie era fiică de şofer de tir. Ea fusese soţie de medic stomatolog, şi îşi crescuse cei şase copii cu guvernantă, unii dintre ei la şcoli catolice tradiţionaliste.

M-am revoltat cu toată fibra celor 19-20 de ani pe care îi aveam, cu năvălnicia acelei vârste, şi mi-am promis că în ziua când mama lui mă va cunoaşte şi mă va întreba ce fac părinţii mei, nu îi voi răspunde că sunt ingineri electronişti, ci voi spune că tata e gunoier. Până la urmă, o societate funcţionează cu de toate, şi avem nevoie de toţi ca să trăim, iar munca este respectabilă prin ea însăşi. Evident că în ziua când am cunoscut-o, nu am îndrăznit să dau aşa un răspuns, deşi mi-l ticluisem în minte vreme de câteva luni bune. Era o doamna franţuzoaică atât de respectabilă, cu o ţinută impecabilă, cochetă şi corectă, încât nu am putut să articulez ce îmi propusesem, şi am răspuns timidă şi cuminte la întrebări, regulamentar. M-a iubit mult, instantaneu, iar Philippe îşi freca mâinile, zâmbind: „Mama te place, graţie ţie vom avea încă două sau mai multe etichete.” „Ce fel de etichete?”, m-am mirat eu.

Aveam să aflu că doamna avea un sistem foarte ingenios de a semnala copiilor ei ce mobile le revin. Avea mobilier vechi şi de valoare, esenţe rare, nuc, abanos, trandafir, lucrate cu măiestrie. Având şase copii, gestiona acest lucru prin intermediul unor etichete plasate în spatele mobilelor, astfel încât, dacă ceva nefericit i se întâmpla, fiecare dintre copii știa ce îi revine. În funcție de cum se comporta unul sau altul dintre copii, mai adăuga sau scotea etichete, le mai rotea și învârtea. Iată de ce, plăcându-mă, aveam să dobândim niște etichete suplimentare.

love-plate-518435-mRevenind de la specific către general, mi-am păstrat mult timp credința că nu contează din ce mediu provii, dacă este iubire, aceasta învinge tot. Aveam să-mi dau seama pe parcursul anilor, văzând în jur o grămadă de exemple de relații, că, de fapt, nu e deloc așa. Iubirea aceea pasională, năvalnică, dispare, se transformă, înlocuită de o dragoste mai așezată, de respect, prietenie, parteneriat. Și atunci ies la iveală toate diferențele. Uneori chiar și plecând de pe aceleași poziții, din aceeași lume, evoluăm diferit față de partenerul de relație, darămite când între noi e o lume. Se spune des în România, „cei șapte ani de acasă.” Cei șapte ani denumesc, generic, tot bagajul de valori, tradiții, educație. Cum ne mișcăm, cum vorbim, cum ne comportăm, iar ei sunt esențiali. Sigur, nu neg că poți evolua ulterior, și accede la alt mediu social. Dar importanța primelor cărămizi din construcție este primordială. Iar acelea uneori fac diferența într-un cuplu. Am văzut, de pildă, cupluri foarte potrivite, în care, însă, cel provenit dintr-un mediu mai modest nu putea accepta diferența de mediu dintre cele două familii din care proveneau. Mergând în vizită la familia prietenei lui, nu se putea concentra decât pe mobilă („dar ce e acolo, muzeu?”), și lăsa să îi iasă la iveală toate frustrările.

Oricât de mult aș mai vrea să cred că iubirea nivelează aceste diferențe, încep să-mi dau seama că uneori nu e suficient, și că tocmai din cauza acestor diferențe se iscă uneori conflicte, poate chiar latente, înăbușite, dar existente, care izbucnesc apoi fără să înțelegi de ce, uneori nici cel care își manifestă astfel frustrarea nerecunoscându-și sie însuși problema.

adica de pe Catchy, aici

About Mirandolina

Scriu cum respir. Traiesc cu pasiune, si nu mi-e teama ca o sa ard pana la ultima bucatica. Nu ma economisesc... de ce as face-o? :) Spirit ludic, care considera ca râsul e cea mai importanta arma pe care o avem in viata, voi continua sa zâmbesc şi să glumesc cât voi exista. Iubesc, respir, traiesc, exprim, toate la intensitate maximă. Nu ofer şi nu doresc jumătăţi de măsură. Şi mai ales, scriu. Scriu cum respir.

495 comments on “Nu, dragostea nu invinge tot

 1. Sa stii ca si in Romania existau aceste conceptii in anii 70-90. Acum, nu am prea auzit sa se mai puna asa problema. Stiu ca, in familia mea, a fost un caz: verisoara mea era studenta la Agronomie si s-a maritat cu un sofer. Mare iubire la inceput, dupa care s-a destramat totul, el era mereu frustrat. Totusi, am mai vazut familii care au rezistat, in ciuda diferentelor de acest gen. Poate sunt eu prea copila la 47 de ani(nu ar trebui, stiu!) si tot mai cred ca dragostea distruge diferentele. Ce conteaza ce-s parintii, ce suntem noi, daca ne iubim?

 2. Pana la urma asa e. Preludiul e cat iti dai pantalonii jos, daca alegi un batran asta dureaza ceva. Deci durata preludiului e in functie de varsta. Care varsta e in functie de ghinion. Care ghinion e la Cotroceni. Preludiu de 5 ani pentru alti 5 ani. Si cu asta se face de 35 de ani, cat dracu traieste omul ? Natura e aia care invinge tot, in rest sunt vise si visuri.

 3. Sapte ani de acasa se refera strict la comportamentul in societate si cu semenii, de genul «te rog», «multumesc», «buna ziua» si «imi cer scuze» . Apoi copilul citeste sau nu multe carti, are sau nu multa cultura generala, dar educat oricum va fi. Asa dupa cum un om citit nu inseamna neaparat un om cu bun-simt.
  Iar iubirea care se impiedica de mobile sau alte chestii materiale, mai bine lipsa. Si invers, cand e ceva solid, nimic de genul asta nu va conta, indiferent ca e ea savanta si el macelar, sau el profesor si ea vanzatoare. Desi oamenii de obicei se gasesc intre ei frecventand aceleasi cercuri, mai greu din medii total diferite.

  • Iubirea nu de chestii materiale se împiedică.
   Ci de bagajul cultural: educatie, valori. Cărămizile de la fundație. Îți spun eu ca ies la iveala diferențele, atunci când ele sunt prea mari.

  • Eu stau acasa de 25 de ani si tot nu am invatat nimic. Crezi ca e cazul sa mai stau ? Ori daca nu am invatat in 7 oricum pot pleca ? Da’ unde dracu’ sa ma duc ? 7 ani de acasa, 7 ani pentru viol, jack e old no 7, septica, trei septari. Si un septel.

     • Daca te caiesti vei gasi calea. Urmereste iepurele alb. Sau urmareste iepuru alb, cum preferi. Promotie e la ambele variante.

       • A ta sa fie si republica cerurilor, imparatiile nu mai sunt la moda. Eu sunt la un ciolhan la o manastire unde aduc astia alcool fara taxe, ieftin ieftin. Un preot de pe Suceava de undeva s-a intaratat si acum incearca sa transforme crucea in bumerangm dracu stie ce are in cap. Mai pe seara asteptam bachanale, habar nu am ce sunt alea oricum nu imi e foame.
        Infirm cu aceasta ocazie cum ca Boca ar fi nevasta lui Boc.

          • Da, au chemat si copii. Si acu trebuie sa le dam vin fara alccol, ceea ce inseamna ca unii vor consuma alcool fara vin. Pai nu le poti avea pe toate in viata.
           Acum speakerul din mitropolia Clujului ne vorbeste despre Menumorut si cum a folosit el new media ca antreprenor ca sa fac bani pentru a renova biserici, alte lase de cult cat si gradinite si uscatorii de bloc. Sunt povesti de succes spuse frumos. La 22 cica da cu artifcii. Si dupa aia vin pocnitorile, sper sa fi inteles corect…sa nu vi venit naiba pe acilea degeaba

          • Da, cica unele din ele pot scoate dopul de sampanie cu curul. Poti crede una ca asta ? Pai inseamna ca nici sampaniile nu mai sunt ce au fost.

 4. Cica dumnezeu a facut lumea in 7 zile. Nu se intelege daca dupa aia si-a pus palma in cur ori de arunci si pana acum se chinuie sa o repare. Trebuie retinut ca nu e bine sa te grabesti, daca o facea in doi ani juma poate ca iesea mai buna. Eu unul cred ca asta nu a acut masterplan, s-o fi imbatat vreodaata si uite ce a iesit.
  Toate astea le-am aflat de la o icoana care nu plange, in schimb face caca.

 5. Camelot s-a bunghit ca era o inscenare cand s-a zgariat la genunchi in coltul mesei rotunde. A zis, asa ceva e de neacceptat. Dupa care au murit toti. A ramas povestea insa. Ielele erau niste fete alcooliste care dansau fara jena in poiana in timpul noptii in general. Ziua lucrau ca tesatoare.

 6. Cica legislatia actuala mondiala isi are izvorul de drept in dreptul roman. Pai aia au interzis barbutul dupa ce au jucat tricoul lui isus la zaruri. Au permis doar table, yams si nu te supara frate. Si mai tarziu, mult mai tarziu, dupa ce au terminat ei cu mano pulite a aparut Berlusconi. Deci…acum asta facem, asteptam un Berlusconi.

 7. Lipsesc umpic, trebuie sa ii duc cozonac matusii Siegfrid. Nu muream sa o ajut dar plateste bine.

 8. Cica la americani o sa candideze cel de al treilea Bush cat si madame Clinton. De unde se deduce ca cele mai longevive dinastii tot in democratie le gasim. Ce china, ce coreea…sua domle. Care dracu sa fie sansele ca intr-o familie atat tatal cat si cei doi copii sa fie presedinti ? Pai in functie de unde au incroporat in tinerete…

 9. Pe vremea aia isus a inviat in 3 zile. Acum e secolul vitezei, daca nu se resusciteaza in 3 minute se face de rahat…uita lumea povestea

 10. PS. In timpul liber zic de bine de masini, case si boutiqe-uri. Preturi fara,concurenta, dau bon fiscal. Am si rugaciuni pentru cei care vor sa se lepede de celulita ori sa castige la loto. La mine la atelier ori la domiciliul clientului

 11. Cand spun ei…din analele istoriei…trebuie sa te prinzi ca mint. Anale…adica au scos o poveste fix din cur

 12. Cand s-a scufundat Titanic au urlat: salvati femeile si copiii. Imperialismul nu se gandeste si la pensionari, clar.

 13. Vezi ca ma gandesc sa vand, intentionez sa ma mut la chilie. Daca te tenteaza, ziceai ca vrei sa te muti

 14. Mie imi plac asa: australieni, canadieni. Asta mai de departe asa. Iar de pe aici am mai zis: a mai tara desteapta e uk. Ma rog, regat…ce cacat ( le caca) e uk

 15. Din ce am inteles, la cazarea in copaci nu te lasa sa apari cu scara de acasa… trebuie inchiriata de acolo.

 16. Poate ca dragostea invinge tot dar nu stim noi sa iubim! Poate ca si a iubi este o arta o stiinta, sau o materie de studiu iar dragostea oarba si needucata duce la infrangeri fata de dragostea adevarata care chiar va invinge tot!

 17. Ce niaba inteleg francezii cand vad la noi patiserii unde se vand Merde Nele ? Se intreaba cine e Nele asta. o fi plurarul de la Nela.O nela doo nele

 18. Din ce am inteles exista o specie de elefant alb aclimatizat la Gaesti. Un localnic imi spune ca sunt multe exemplare acolo, umbla de nebuni pe strazi. Nu se cnfirma un pericol iminent, pachidermele sunt baland, se joaca cu copii si nu scuipa pe strada.

 19. Ce caterinca… l-au identificat pe jack Spintecatorul. Cine ? Pai britanicii, cine altii ? Ca oamenii de stiinta britanci descopera tot felul de giumbusluciri, zici ca sunt bancuri.
  Ei bine Jack era un imigrant de origine jidaneasca, venit din Polonia. Vezi tu ca pana la urma au avut dreptate nemtii ? :)))

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3149686/The-Ripper-s-family-Pictures-Victorian-respectability-brother-sister-Britain-s-notorious-killer.html

 20. In dragoste si in razboi totul e permis. In rest sunt conjuncturi care te imping spre una din cele doua situatii. Dupa care vin moliile curcubeu

 21. Poporul romanesc identifica periodic probleme cronice pe care le categoriseste ca fiind acute.

 22. Trebuie facuta , da’ neaparat, o fundatie ceva. Care sa stranga bani multi, atat de multi incat sa ofere fiecarui roman o vacanta de 14 zile pe Coasta de Fildes. Acolo inteleg eu ca a fost ala de a crapat de malarie.

 23. Niste gabor s-au dus nu stiu unde dracu prin tara asta de rahat sa ridice obiectul unei infractiuni, producerea de alcool, recte cazanul in care se fierbea licoarea. Ete ca a explodat cazanul, deci da… alcoolul dauneaza grav sanatatii

 24. Verhofstadt a facut ceva crize prin parlamentul european, un discurs ceva mai apropiat de stilul rus. Acu’ ar trebui intrebat asta: ce naiba iti mai dai cu parerea daca te-a facut pana si Antonescu ? Pe de alta parte Franta zice cum ca iesirea Greciei ar insemna o recunoastere a neputintei ue. Nimic nou pana acum, politistul bun politistul rau. Mai adaugi la asta cerere Obama si mai nou Lagarde care spune ca ar trebui reesalonata datoria si imaginea devine clara : ii da afara de pe planeta :))))

 25. Cica e posibil sa se intoarca Antonescu., de pe o parte pe cealalta :)))) Si oricum, la ce ne mai foloseste.. ne-am capatat deja cu |Onanis (conform prestatiei banui ca pentru vreo 10 ani), iar Gorghiu da bine ca breloc pentru Blaga. Astia din noul PNL au toti texte identice, exact cum avea PDL prin 2011.

 26. Dar nu e mai bine sa ma infiezi ? Asa sunt sigur da imi lasi mie daca mori, plus ca stiind asta altfel se pune problema

Leave a Reply

Name and email are required. Your email address will not be published.