M-au botezat in sampanie

sampanieStand acasa, n-am avut treaba sa dau drumul la televizor. A patra oara (cel putin), cand am vazut reportajul cu romanii care beau sampanie pe plaja, am izbucnit.
Am trait 10 ani in Franta. Am fost la plaja la Atlantic (de la Biarritz, pana la plajele din Arcachon, Dune du Pyla, Ile d’Oleron, etc), si la Mediterana (de la Marsilia la Nisa….trecand prin Saint Cyr, Cassis, Bandol, Sanary, Six Fours, Frejus, Hyeres les Palmiers…). Franta este tara sampaniei, Champagne doar acolo exista. Eu francezi care sa bea sampanie pe plaja, n-am vazut in 10 ani. Chelului tichie de margaritar, fix asa.

Ca sa nu zic ca redactia mea la Sanary sur Mer era cu toate ferestrele la plaja. Acolo traiam. Eu sampanie pe plaja, ZIUA, n-am vazut, ani de zile… si traiam doar printre ei (aleluia, multumesc!), nu si cu romani.

Iar reportajul… zau. Induce ideea ca “asa se face”. Daca ar fi avut tenta de: iata cum petrec vara milionarii excentrici, as fi inteles. Dar era o plaja populara, cu un om care vorbea cat se poate de colocvial, se calca pe picioare la inghesuiala cu altii, dar… bea sampanie la plaja. Reportajul are accent pe “romanii beau sampanie la plaja, cum se obisnuieste”. Da, nene, pe astia i-or fi nascut mamele lor si i-au botezat in cristelnita cu sampanie.

Din aceeasi gama de: n-avem bani sa trecem strada, da’ suntem boieri, am intalnit des tipologia de roman care se lauda “ce mult a dat el pe …” (nu stiu ce, nici nu conteaza). Pai, frate, cu bani multi poate cumpara orice prost. Poti sa te lauzi cand ai facut o afacere, cand ai luat cu bani mai putini ceva ce altii cumpara cu mult… Ehe, mai e mult pana departe.

 

About Mirandolina

Scriu cum respir. Traiesc cu pasiune, si nu mi-e teama ca o sa ard pana la ultima bucatica. Nu ma economisesc... de ce as face-o? :) Spirit ludic, care considera ca râsul e cea mai importanta arma pe care o avem in viata, voi continua sa zâmbesc şi să glumesc cât voi exista. Iubesc, respir, traiesc, exprim, toate la intensitate maximă. Nu ofer şi nu doresc jumătăţi de măsură. Şi mai ales, scriu. Scriu cum respir.

86 comments on “M-au botezat in sampanie

 1. Nu ai prins ideea. Romanii nu ii imita pe francezi. Rusii adora sampania la micul dejun. Mai nou am vazut moda asta si la greci. Se propaga. Nu le mai pune si tu pe toate la inima, poate de aia ti se umfla plamanii 🙂

 2. Si oricum…tu esti de vina. Femeie frumoasa, desteapta, disponibila…cum naiba sa stai acasa si sa trebuiasca sa dai drumul la televizor ?

  • :)))) albastri.
   Da. Ai mei. N-o fi poza prea buna :)))) se face alta, cand s-o gasi timp/fotograf/dispozitie

    • 🙂 da. E un defect. Incercam sa remediez, pana acum fara mare succes, dar am sa insist.
     E defect de educatie, si nu e bine. In Franta mi se spunea “mademoiselle je suis desolee”

      • pentru ca foarte des mi-a adus prejudicii. Nu e cazul sa te scuzi mereu, oricand, mai ales cand chiar nu exista motiv.
       Bunul simt e bun, dar excesul e dramatic pentru omul in cauza… 🙁

      • nu, deloc. Doar vad ca observi unele lucruri pe care am simtit ca le am, unele pe care incerc sa le remediez.
       E unul din ele

      • :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
       bine.
       Inchipuie-ti ca nici nu-mi inchipuiam ca….

       • Sunt preventiv, nu am pretentia vreodata ca as intelege ce iti trece tie prin cap

       • asa zic francezii cand se jura, sau la volan 🙂
        merde, sau bordel de merde. Nu e la propriu, e o intarire a unui naduf.
        Mai face parte si dintr-o expresie care inseamna dezordine. Pot sa zic “chez moi c’est le bordel”, adica “la mine acasa e… dezordine”, important, nu altceva 😀

       • eu in romana nu pot spune nimic urat, “naiba” sau “dracu” este maxim de urat.
        In franceza insa, vorbesc mai colorat. Bine, e diferita oricum situarea sociala in functie de vocabular…

Leave a Reply

Name and email are required. Your email address will not be published.