De ce nu îl înghit pe basescu

(Guest post Radu Rosulescu, cu multumirile mele pentru luciditate)
 • A fost reprezentantul Romaniei la Anvers pe vremea comuniştilor. Asta se traduce prin – a fost comunist sau securist sau şi una şi alta. Problema nu e că a fost. Mulţi români au fost. Că aşa erau vremurile, că nu au vrut să-şi rateze viaţa… e o discuţie mai amplă. Prefer să nu-i judec. Dar ce mă deranjează foarte mult este această ipocrizie – băsescu ţipa în gura mare „jos comuniştii şi jos securiştii” si cu aceste slogane el se cocoţa sus, sus de tot.
 • A zis că rezolvă problema câinilor vagabonzi. Foarte frumos. Numai că a fost doar o gargară ieftină, un nou mod de a câştiga capital electoral. Cum măi, să fii atât de javră încât să te gândeşti să obţii profit de pe urma unor fiinţe amărâte şi nevinovate? Problema câinilor vagabonzi dăinuie şi astăzi, deci e clar cum a rezolvat-o. Şi această problemă e importantă, ne afectează şi ar fi trebuit rezolvată, dar cu un pic de respect pentru viaţă şi cu conştientizarea că tot oamenii sunt de vină dacă avem atâţia maidanezi. Dar zilele astea l-au ajuns pe basescu… „ieşi afară, javră ordinară”.
 • A zis că se ocupă de retrocedarea imobilelor confiscate abuziv de către comunişti. Foarte frumos. Zeci sau sute de mii de oameni aşteaptă să li se facă dreptate. Dar ce a făcut? Şi-a dat singur o casă, din poziţia de primar, în timp ce toţi acei oameni care ar fi trebuit să îşi primească înapoi casele (case care au fost ale lor sau ale părinţilor şi bunicilor lor) aşteaptă în zadar şi în ziua de azi.
 • A fost la putere, într-un fel sau altul, aproape tot timpul care a trecut de la revoluţie şi până în prezent. Şi care sunt realizările lui ca politician? Scandal. Tot timpul a făcut scandal. A făcut scandal şi a provocat căderea guvernului ciorbea. Ulterior a picat tot PNTCDul. A văzut că merge şi obţne profit electoral, a aplicat aceeaşi reţetă mereu. După PNTCD a vrut să îngroape şi PNL. Cum adică? Ambele partide istorice să fie desfiinţate de către un fost comunist şi securist? Ar fi fost prea mult. Norocul nostru şi ghinionul lui – PNL nu a murit, iar mie îmi pare foarte bine. Ar fi fost păcat ca partidul care a avut un rol atât de important în emanciparea României moderne să fie omorât de către o emanaţie FSNistă care miroase groaznic.
 • Tot timpul s-a plâns că el vrea să facă treabă, dar nu îl lasă alţii. Mereu a vrut mai mult – să aibă consiliu(municipal), să aibă guvernul, să aibă majoritatea parlamentară… Cât fariseim şi în acelaşi timp câtă impotenţă politică. Nicăieri în lume nu le ai pe toate, dar politicienii adevăraţi ştiu să facă treabă şi în condiţile astea. Cum? Simplu, prin arta dialogului, prin conlucrare, chiar şi prin compromis. Culmea e că încet, încet a obţinut toată puterea pe care şi-a dorit-o şi tot n-a făcut nimic. Sau a făcut mai mult rău decât bine.
 • Ne-a făcut de ruşine ţara pe oriunde a fost. Stilul lui hăhăit, ţopârlănismul, grobianismul şi lipsa de diplomaţie a făcut ca nici un lider politic mai important să nu mai vrea să se afişeze în preajma lui. Asta e treaba preşedintelui – să reprezinte ţara, să creeze alianţe politice profitabile pentru ţară, să atragă investitori străini de calibru. Nimic din toate astea nu le-a făcut. Nici măcar nu s-a străduit.
 • Am lăsat la urmă ceea ce mi se pare cel mai grav. Preşedintele ţării (ţara asta are un preşedinte nu un „şef al statului” cum îi place lui să se autointituleze) ar trebui să fie un exemplu de moralitate. Ei bine, ce exemplu ne-a fost băsescu? Unul care se bate pe burtă cu interlopii, unul care e şmenar (asta e definiţia pentru toate înşelăciunile pe care le-a făcut), unul care bea prin cârciumi, şi se urcă băut la volan, unul care dansează pe ritmuri de manele, unul care a încercat să arunce cu rahat în toţi cei pe care i-a simţit ca o potenţială ameninţare, culminând cu Majestatea Sa Regele. Uite că la un moment dat s-a umplut paharul. A vrut să facă acelaşi lucru şi cu Raed Arafat, dar de data asta a făcut ceva împotriva vântului. A devenit atât de penibil, de lipsit de simţul măsurii şi simţul realităţii încât nici nu îşi mai dă seama că la el vântul bate împotrivă, indiferent de direcţia în care s-ar îndrepta.

Varianta mai scurtă:

Cine o fi? GHICI GHICITOAREA MEA

 • A fost comunist şi securist. Acum tocmai el strigă „jos comuniştii, jos securiştii”. Hai să fim alături de el. Acum îi spunem şi noi JOS COMUNISTULE. LASĂ-NE!
 • A fost atât de jalnic încât a vrut să obţină profit chiar şi de pe urma maidanezilor. Acum îi spunem şi noi IEŞI AFARĂ JAVRĂ ORDINARĂ!
 • A promis că va face dreptate. N-a făcut. Dar şi-a dat sieşi o casă. Acum îi spunem şi noi HOŢULE. LA PUŞCĂRIE!
 • A fost la putere.. N-a făcut decât scandal şi jaf. Acum îi spunem şi noi VĂ RUGĂM SĂ NE SCUZAŢI, NU PRODUCEM CÂT FURAŢI! AJUNGE!
 • Ne-a zis că el ar fi vrut să facă multe, dar nu l-au lăsat alţii. Alţii au putut să facă, chiar dacă el nu i-a lăsat. Acum îi spunem şi noi IMPOTENTULE! EŞTI PENIBIL!
 • În loc să ne reprezinte ţara cu cinste, ne-a făcut de râs pe unde a fost. Acum îi spunem şi noi AVEM PE CINE SĂ PUNEM ÎN LOC. ŞI O MAIMUŢĂ AR FI MAI BUNĂ CA TINE
 • Şi-a bătut joc de toată lumea, s-a crezut „şeful statului”. Nimeni nu-l mai suportă. Acum îi spunem şi noi BAIE DE MULŢIME, DACĂ TE MAI ŢINE!
 • A jucat manele, s-a îmbătat, a înjurat, s-a purtat ca un mitocan, a încercat să arunce cu rahat în toţi oamenii de valoare. El e singurul care s-a umplut de rahat, aşa că acum îi spunem şi noi MARINARE CE MAI STAI, VINE REGELE MIHAI!

About Mirandolina

Scriu cum respir. Traiesc cu pasiune, si nu mi-e teama ca o sa ard pana la ultima bucatica. Nu ma economisesc... de ce as face-o? :) Spirit ludic, care considera ca râsul e cea mai importanta arma pe care o avem in viata, voi continua sa zâmbesc şi să glumesc cât voi exista. Iubesc, respir, traiesc, exprim, toate la intensitate maximă. Nu ofer şi nu doresc jumătăţi de măsură. Şi mai ales, scriu. Scriu cum respir.

5 comments on “De ce nu îl înghit pe basescu

 1. “Protestele”?! Un deja vu atat de transparent, o facatura atat de grosolan cusuta cu ata alba incat se vede de departe, tocmai din Texas si asta lejer, fara sa-mi pun ochelarii.

  “Opozitia”?! Care opozitie, care face ce anume? Mai sunt oameni de valoare in tara aia, eu ii stiu, intelectuali, afaceristi, oameni de cultura si arta, jurnalisti, oameni nealiniati politic… nu foarte multi, nu incat sa formeze o massa critica dar sunt. Unde? In alta parte decat in strada, in alta parte decat la brateta cu mutunakele Mazare, cu “perseverentul” L. Orban, cu insipidul C. Antonescu, cu marioneta Ponta…

  Presedintele Basescu?! Daca prin absurd ramane singur, daca nu-l mai sustine nimeni nici politic nici in vreun alt fel, daca toata lumea sare in barca adversa in asa fel incat pdl se trezeste peste noapte psd-ist and the other way around pentru ca, vorba naistului de larga respiratie, Zamfir, “suntem un neam de jegosi”, daca, repet, toate aceste conditii sunt indeplinite, eu voi fi singura care va sti ca dreptatea a fost de partea presedintelui Basescu.

  … asa cum, timp de decenii, Oblio stingher, am stiut ca traiesc in mijlocul unei lumi putrede, a unui socialism abject care a adus o natiune intreaga in genunchi, pe mine la puscarie si pe multe milione de romani in ipostaza de sobolani de experiment, alergand constiincios pe culoarul experimental matematic exact acolo unde fusesera dresati ca se deschide usita si se “baga” branza.

  Reporterele romance?! Desi am plecat din tara de mai bine de 20 de ani si desi in afara de comentariile facute ocazional, la din ce in ce mai putine articole, in mod curent vorbesc, scriu si citesc numai in limba engleza, eu continui (totusi) sa vorbesc o romana impecabila, fara de cusur… spre deosebire de doamnele reporterite care chinuie minute bune, in prime time, cate un ngnggggngggg prelung, dureros, incarcat de stropi de saliva si analfabetism cronic.

  Asta este de fapt ceea ce macina cel mai tare si mai fara de leac Romania, nu politicul, nu economicul; ci incompetenta, facatura, pila, spaga, falsul, mana intinsa la pomana, compromisul abject in dauna oamenilor de adevarata valoare si bun simt, oameni care nu ies in strada constineti fiind ca, daca ar iesi, i-ar ucide imediat ridicolul.

  F.M.

  ps: Mirandolina draga, raspunde-ti tu, tie, cu onestitate, fara sa ma lasi sa stiu ce concluzie ai tras:

  1)Ce a castigat Romania, pierzandu-ma pe mine?

  2) Ce a castigat (Romania, zic) lasandu-l a makacul securist, alcoolic cronic sa ma calce in picioare, sa-mi anuleze demnitatea de om, sa ajute la construirea democratiei originale a lui iliescu, cel despre care, cu absoluta stupoare si imposibilitate de a intelege ca chiar este adevarat, ca chiar tu esti cea care a emis enuntul acela de un absurd ermetic: “era mai bine cu iliescu, era mai bine orice, decat Basescu?”

  • Flory, draga mea, revin, am venit acum de pe drumuri de la munca, plec la ziua cuiva. Daca tot ma intrebi lucruri, direct, revin sa scriu. Multumesc.
   Ce vreau sa-ti spun acum, pe repede inainte este: am fost la proteste, mai multe seri. Am fost si la mitingul PNL, PSD, PC. Din suflet, pentru ca asa am simtit.
   Daca ma urasti, spune-mi. Suport.

  • Flory, am revenit sa raspund, ramasesem datoare.
   Pe rand: in ce-l priveste pe basescu, scrie in postare ce e cu el. E culmea ca tocmai tu, care esti anticomunista, il apreciezi pe basescu, ce este comunist ca si altii. Iar sloganul “jos comunistii”, in afara de faptul ca e de un tupeu imens din partea lui, in afara de faptul ca e anacronic, e o momeala ieftina care n-ar trebui sa fie muscata decat de oameni nascuti in 88-90, si dupa, caci cei care stiu cat de cat lucrurile despre basescu…. hai, sa fim seriosi. Fat Frumos din Lacrima si cu Venus din spuma marii. Matelotul curat, iesit dintr-o perla.

   Despre miscare? Nu stiu cat e de straveziu de peste ocean, iti spun ca si eu am fost de cate ori am reusit sa ajung, si cunosc suficient de multi oameni care merg acolo cu tot sufletul. Nu stiu daca incerci sa spui ca este o inscenare, eu iti spun ca, desigur, exista si manipulatori acolo (de ambele parti, fii sigura), dar si o masa de oameni care ies din suflet acolo. Si bine fac, pe mine m-au surprins placut. M-am inselat, credeam ca romanii nu mai sunt in stare.
   Despre opozitie? Cu iertare, mie pe vremea guvernarii liberale mi-a fost cel mai bine. Tara mergea bine. Mediul de afaceri mergea bine, mi-am facut si firma, ca daca nu era bine nu ma gandeam sa-mi fac. Oamenii acestia nu sunt capabili.Sigur, e criza, ai sa spui. Dar ea e si foarte prost gestionata. De catre niste neprofesionisti. Asta ma deranjeaza. Guverneaza prin asumare, astfel negand institutiile statului, fraudeaza numarand aiurea oamenii prezenti in sala (Anastase).
   Asta e. Poporul saraceste in timp ce el si clientela lui politica se imbogatesc. Ce sa-ti mai spun?

   Si da, in 2009, am votat cu Geoana. Si era mai bine cu Geoana decat cu basescu, indubitabil.

 2. Baietii “omului” sunt amandoi ultras Steaua. Mi-ar displacea profund sa stiu ca ti s-a intamplat ceva rau. Ai grija de tine…

  • Am revenit la 4 dimineata, si am dormit un pic, ca eram treaza de 24 de ore, respectiv de la 4.30, dimineata anterioara.
   Mi-e greu sa cred ca baietii “omului” lovesc oameni pe strada. Tu ii numesti ultras pentru ca sunt infocati suporteri? A pune pasiune in ceva nu echivaleaza cu violenta. Mi-e greu sa cred ca tocmai ei ar lovi.
   In afara de asta, sunt prudenta, si inca am forma fizica buna, adica cred ca stiu sa fug…
   Revin cu raspunsul detaliat.

Leave a Reply

Name and email are required. Your email address will not be published.