Google+ si geolocalizarea

2 août 2011

Am de ceva timp cont pe G+. Era firesc, pentru ca am fost utilizator beta la Gmail, inca din 2004, sunt unul din primii romani cu cont pe Twitter, august 2007 (trebuia sa vad cu ce se mananca- interes profesional- dar nu m-a prins deloc). Bun. La prima vedere, nici G+ nu ma prinde, si ii gasesc multe neajunsuri. De altfel, am pariat pe faptul ca va esua (mai precis pariul e ca nu va depasi FB in 2 ani). Pariul ajunge la « maturitate » pe 13 iulie 2013. Om trai si om vedea. Eu ma bazez pe diverse chestii, nu numai pe o parere personala. In primul rand pe faptul ca, exact ca in cazul telefoniei mobile, oamenii se aboneaza in reteaua de telefonie unde sunt abonati prietenii lor. Asa si in retelele sociale. Iti faci cont unde sunt deja prietenii tai. Majoritatea prietenilor sunt acum pe Facebook. Pana sa se produca fenomenul de portabilitate (din telefonia mobila), respectiv migrarea, va dura destul de mult. Oamenii sunt acolo, (in FB) cu liste facute, poze incarcate, content creat, prieteni stabili, obiceiuri deja create, automatisme asimilate…. Prea mare deranjul sa migreze.

Dar nu despre asta vroiam sa scriu aici. G+ are serviciu de geolocalizare. Si dau eu click dimineata ca sa explorez, sa vad ce e, cum e, curioasa de orice chichita tehnica.  Booon. Si-mi afiseaza fix strada mea. Mda, foarte tare. Si ce am visat azi noapte nu-mi spune G+? Sau daca am dormit pe partea stanga sau pe partea dreapta? O sa avem senzori si-n pat….

Scenariu: dimineata, deschizi laptopul, te conectezi la Google si o voce iti recita: « Buna dimineata, astazi este 2 august 2011, afara este senin si o temperatura de 20 de grade. Noaptea trecuta ati dormit 5 ore si 22 de minute, din care 3 ore 47 pe stanga si 1 ora 35 min pe partea dreapta. Timp de 18 minute ati visat o calatorie in Tibet, timp de 21 de min v-ati visat iubitul. Nu v-ati trezit nici sa mergeti la baie, nici sa beti apa. Ati dormit dezvelita. Atentie, daca maine dormiti dezvelita din nou, veti raci. Coordonatele dvs sunt: latitudine… longitudine… Astazi, urmatoarea deplasare se va efectua la adresa… unde veti petrece…. ore. Aveti o intalnire la ora… pe strada…. Atentie, astazi trebuie sa cumparati lapte si ciocolata, ieri ati mancat-o pe ultima. Aveti o oferta la…. vedeti in dreapta, in email, in publicitatea contextuala. Sa aveti o zi buna! Observatii: stim ca mergeti cu viteza cam mare si beti cam multa cafea. Riscati sa trebuiasca sa va afisam publicitati contextuale de comenzi taxiuri, respectiv de cabinete medicale. Sa aveti succes, pana la urmatoarea conectare, in cateva ore. Ah, ca era sa uit: beti mai multa apa plata! »

Acum, dincolo de gluma, mi se pare grav. Una e sa fac eu check in cand vreau [CAND VREAU] pe foursquare, unde vreau, alta e sa-mi ia urma automat. Deci in G+ apesi un buton, iti zice pe ce strada esti, si o publica automat….Mai grav de atat e ca ei stiu unde sunt eu in orice moment. Chiar mi se pare teribil… desi  sunt pro internet, pro online si interactiune. Eu sunt cea care visez sa putem fi online fara device, sa avem o comanda mentala prin care sa fim on/off. « Go online », si gata, esti conectat direct mental, ii dictezi ce sa scrie si unde. « Go offline » si te deconectezi. Dar desi imi doresc ca solutia asta sa devina reala, eu tin foarte mult [si] la offline, la intimitate, la privat, la notiunea de anonimat protejat si de personal. Dar, vorba unui prieten: « Unde te trezesti? vrei intimitate? ei iti dau motor de cautare gratuit, email gratuit… Platesti ceva? »

Later edit: Apropo de spionajul lor in viata noastra: ma gandeam ca, intr-un fel, sunt « obisnuita » cu asta, « de mica ». In Franta bancherul meu stia exact ce produse de finantare sa-mi propuna, cat e de probabil ca dau inapoi banii, si in ce fel. Acolo, platind aproape orice cu cardul, mai putin painea, bancile iti fac un profil psihologic relativ exact. Caci el stia cum mi-a evoluat salariul timp de sase ani,  daca sunt un temperamant cheltuitor sau un temperament econom, stia daca-mi dozez bine banii de salariu sau daca-i fac praf , stia cati bani dau pe carti si produse culturale, pe haine, pe restaurant, pe benzina, pe vacante, daca merg la Auchan, la Continent, la Mammouth sau SuperU, daca inchiriez barca, daca imi cumpar echipament sportiv sau nu, daca beau cu precadere vin rosu sau alb, de cate ori pe luna merg la cinema, cat vorbesc la telefon, daca-mi plac gadgeturile sau machiajele, daca am marci preferate si care sunt acestea… Si altele, si altele…. Dar, in continuare, eu sunt adepta ferventa a platii cu cardul, desi ofera o trasabilitate sporita a vietii mele. Si intr-o dimineata, ma voi trezi, si din laptop va iesi o voce care va spune: « Buna dimineata, astazi este… , afara este senin…« 

Scriu cum respir. Traiesc cu pasiune, si nu mi-e teama ca o sa ard pana la ultima bucatica. Nu ma economisesc... de ce as face-o? :) Spirit ludic, care considera ca râsul e cea mai importanta arma pe care o avem in viata, voi continua sa zâmbesc şi să glumesc cât voi exista. Iubesc, respir, traiesc, exprim, toate la intensitate maximă. Nu ofer şi nu doresc jumătăţi de măsură. Şi mai ales, scriu. Scriu cum respir.

8 Comments

  • Tu esti suparata pe Geolocalizare si poate intr-un fel ai si de ce, insa in ziua de astazi intimitatea ta nu mai valoreaza nimic. Iti va fi din ce in ce mai greu sa ascunzi detalii despre viata ta personala 🙂 Si pentru ca te sperie gandul ca Google stie unde esti, sa stii ca nu numai Google face asta, doar ca el ti-a spus-o direct de data asta :))

    1. Ah, nu, nu-s nici suparata nici nu-s surprinsa, adica n-am descoperit fix azi, doar am scris ani intregi pe IT 🙂
      Doar ca mi se pare aberant… absolut aberant. Am spus si-n articol ca nu-i problema ca mi-au spus-o, sau ca vreau sau nu sa public localizarea, problema reala este ca ei monitorizeaza mereu orice oricand.
      Si da, eu, care eram fan Gmail, ma mai gandesc, de atunci. Pentru ca ei stiu cat stau cu email-ul deschis, cu cine vorbesc, despre ce vorbesc, conectata cate ore, de unde anume…. si diverse. Cam multe, dupa « gustul » meu.

    2. Intimitatea mea, ca şi a ei, valorează totul. Ştiu, suntem în zilele în care orice neica nimeni consideră că era mai bine în comunism, la comun în blocurile astea infecte. Greşit. Nu am şi nu voi avea vreodată ceva la comun cu ceilalţi. Şi nu pentru că intimitatea mea nu valorează nimic. Ci pentru că existenţa celorlalţi nu valorează nimic, lucru pe care mi l-am asumat mereu şi conform căruia trăiesc de ani de zile. Nu vă mai închipuiţi, vreunul, că sunteţi egalii altuia. Nu sunteţi. Şi, cred că spun asta şi în numele Gabrielei, nu veţi fi. În clipa în care vă veţi dori să fiţi egali, voi avea grijă să pun ceva centimetri diferenţă între noi. Fizic zic, pentru că din alte puncte de vedere ei există de multă vreme 🙂

    1. ei, intre timp s-au schimbat multe 😉
      Era o postare din august 2011. Si editorii de site-uri de socializare schimba lucrurile foarte des, in termeni de IT, 2 ani e echivalent cu o eternitate jumatate 😉

  • Off topic – mie imi place sa intru pe norc, sa ma plimb prin tg mures …cu privirea, un obicei nostalgic,ciudat, dar placut

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *