Vreau sa traiesc minim 500 de ani

26 août 2010

Zilele astea, reflectand la mai multe intamplari si povestiri, am realizat ca nu orice om e facut sa calatoreasca. Nu oricine are cum sa se bucure de experiente diverse, sa se umple de fericirea extrasa din ele, sa fie mai bogat cu fiecare voiaj.

Unii nu-s pur si simplu facuti sa calatoreasca. Pentru ca natura lor adanca, structura lor ca si indivizi, ii harazeste cu ochelari de cal. Pentru ca judeca tot, dar absolut tot, prin prisma a ceea ce cunosc deja. Pentru ca nu se pot detasa mental de obisnuinte. In definitiv, pentru ca nu isi pot deschide destul sufletul, inima, ochii, mintea.
Unii vor sa manance cartofi prajiti si snitel la fiecare masa de pranz. Aceia nu vor aprecia calatoriile, pentru ca sunt tari in care nu vor gasi. Si daca intr-o alta tara nu gasesc, implicit nu e frumoasa acea tara. Pentru ca n-au avut la masa snitel, cartofi prajiti si fanta. (de inlocuit cu absolut orice va trece prin cap, sunt metafore, nu desemnari batute in cuie)

Altii penalizeaza locurile in care merg pentru ca acestea nu se ridica la inaltimea asteptarilor lor. Intr-adevar, unele orase sau locuri sunt precedate in mintea noastra de reputatia lor, de ceea ce am invatat in cartile de istorie, de tot ce am auzit de-a lungul vremurilor, de imaginea faurita de filme. Dar faptul ca aceste locuri nu corespund cu imaginea grandioasa pe care ne-am ticluit-o in cap, nu e vina acelor locuri, ci e problema noastra. Acele locuri nu-s urate, desi dintr-un sentiment absolut personal, am putea avea tendinta sa fim dezamagiti, pentru ca sunt mult sub inchipuirile noastre, si ne trezesc frustrarea aceasta, ca o lipsa, ca o datorie pe care nu si-au facut-o. Si totusi, acele orase, acele locuri sunt frumoase;  nu e vina lor ca ne-am facut iluzii, ci vina noastra. Eu pot spune cu mana pe inima ca o astfel de impresie, discrepanta de ideea mea, mi-a facut-o Parisul. L-am vazut devreme, in vara lui 1990, cand abia incepusem sa putem calatori. Il idealizasem, cu un soi de idolatrie, caci am iubit Franta si tot ce era francez cu un fel de evlavie. Parisul e frumos, n-as indrazni sa spun ca  e urat. Dar Parisul era mult sub ceea ce-mi cladisem eu in capul meu, cu ochii mintii. Mi se parea mic, gri si anost, fata de ceea ce-mi inchipuisem. Si totusi, nu l-am condamnat, nu am declarat ca nu merita sa mergi la Paris, nu l-am denigrat. Am asumat diferentele dintre imaginea creata si imaginea reala, si am invatat sa-l iubesc asa cum este. Pentru ceea ce este, si nu pentru ce decisesem eu ca ar fi trebuit sa fie.

Altii se tem de necunoscut. Nu numai ca nu-i incita sau nu-i incanta o noua experienta, o noua tara, un nou miros, un nou gust, o noua savoare, un nou fel de a privi lumea, un alt unghi, dar asta, dimpotriva, chiar ii paralizeaza de frica. Sunt aceia care prefera sa mearga an de an, chiar si timp de o viata intreaga, in vacanta in acelasi loc. Eu nu inteleg, mi se pare o tristete si o risipa de timp, mi s-ar parea un al doilea job, mersul in vacanta an de an in acelasi loc. Si totusi, pentru unii, asta e fericirea.

Altii vor ca acolo unde merg sa fie « curat ». Curat intr-un fel ideal. De parca in locul de unde au plecat ei este « curat ». Daca ar fi sa o luam asa, Africa ar putea fi catalogata de murdara. Eu va spun ca Africa este o bogatie  extraordinara, un vartej de senzatii noi, de culori, de mirosuri, de imagini. O istorie diferita, oameni cu alte valori si alte moduri de gandire. O perspectiva diferita. Nazuinte diferite.

Stiti ceva? Eu nu sunt un mare fan al dormitului in cort, (n-am fost niciodata la munte cu cortul, de pilda), si fara discutie, as sta numai la hoteluri de 5 stele, desigur, acolo unde se poate. Dar nu regret ca am dormit o luna in conditii precare, in cort, in desert, ba chiar pe pamantul gol, fara cort, direct pe jos, in Maroc. Si as mai pleca si maine, fara sa clipesc. Chiar daca ziua erau 67 de grade, si nu aveam apa sa ne spalam (ne spalam rar, cu apa dramuita). Chiar daca n-am mancat ciocolata atatea zile la rand (eu, fanul ciocolatei). Chiar daca n-am purtat tocuri si rochite, chiar daca nu m-am machiat si parfumat timp de o luna, si alte chestii de confort personal. Toate astea sunt futilitati fata de minunatiile pe care le-am descoperit, fata de ceea ce ochii mei au vazut si mintea mea a aflat.

As pleca si maine in padurea amazoniana, sa dorm in cort. As pleca la pieile rosii, la tuaregi, la Masai. As pleca la eschimosi, la mongoli.
As pleca oriunde in lumea asta, cu drag. Oricand.

Ma intristez cand stau prea mult pe loc. Calatoriile imi dau viata, ma insufletesc, ma incarca la propriu.

Am asa o sete de a vedea, de a cunoaste, de a ma imprieteni cu oameni diferiti, cu imprejurari diverse, de a invata lucruri noi, incat deja mi se pare ca am prea putin timp in viata asta. As vrea sa traiesc 500 de ani, sa cuprind toata lumea asta. La cum a inceput si a trecut viata pana acum, n-am timp! Cu toate momentele astea de depresie si criza economica, in care ma irosesc,  in loc sa cutreier lumea,  macar cea din apropiere…
Imi trebuie minim vreo 500 de ani, ca sa cuprind macar o particica din lumea asta mare!

Acum, lasand gluma la o parte, ma intreba cineva de ce calatoresc. E simplu: calatoresc ca sa traiesc. Calatoresc ca sa ma imbogatesc.  Simt ca fiecare pas e o bogatie suplimentara. Si mai calatoresc ca sa-i cunosc pe ceilalti. Pe toti. Ca sa-i ascult. Ca sa-i inteleg. Ca sa invat de la ei. Ca sa le spun si eu despre mine, despre noi. Ca sa vad lucrurile si reflectate in alt fel. Ca sa ma dezvolt si sa inteleg lucrurile. Ca sa vad ca adevarul nu este unic, si universul nu este finit. Ca sa gust din viata si din bucuriile ei. Simple. Stiu, suna banal. Va spun eu, nu e deloc banal. Asta e fericirea, si acestea sunt lucrurile care conteaza.

Là-Bas,
Tout est neuf et tout est sauvage
Libre continent sans grillage
Ici, nos rêves sont étroits
C’est pour ça que j’irai la-bas!

Scriu cum respir. Traiesc cu pasiune, si nu mi-e teama ca o sa ard pana la ultima bucatica. Nu ma economisesc... de ce as face-o? :) Spirit ludic, care considera ca râsul e cea mai importanta arma pe care o avem in viata, voi continua sa zâmbesc şi să glumesc cât voi exista. Iubesc, respir, traiesc, exprim, toate la intensitate maximă. Nu ofer şi nu doresc jumătăţi de măsură. Şi mai ales, scriu. Scriu cum respir.

9 Comments

  • Offfffffff. Vreau si eu sa ma plimb. Mult de tooot! Bravo, ma bucur pt bucuria ta de a calatori. Asa trebuie traita viata. Defapt.. altfel nu prea traiesti…

  • WOW!!!
    Multumesc! E un cadou minunat! Este minunat sa te privesti, sa te regasesti, sa te descoperi in ceilalti. Multumesc inca o data.

  • impartasim acelasi sentiment si aceeasi dorinta…imi doresc sa vizitez toata lumea.sa vad oameni si oameni,locuri difeite de la o zona la alta,periculoase,mirobolante si sa cunosc cat mai multe culturi….sunt student.si stau uneori si ma gandesc.cum am sa reusesc asta?sunt un simplu om.imi doresc si sper sa reusesc…dar banii sunt o problema si timpul…nu ma voi mai satura de a ma alatura necunoscutului si nu voi avea timp sa muncesc….ce sfat imi dai?sau stii vreo slujba ce implica descoperirea de meleaguri noi’?

    1. Alex, nu stiu ce meserie sa-ti recomand.
      Cred ca e suficient sa-ti doresti mult. Si vei gasi cumva resurse. Tine mult si de alegerile pe care le faci in viata, de lucrurile pe care le privilegiezi in detrimentul altora… Poate nu-ti vei cumpara case sau masini scumpe… dar vei calatori. Ce alegi? 🙂 Stiu ca o sa alegi calatoriile, din cum scrii cele cateva cuvinte am inteles deja. 😉
      Multumesc si te mai astept pe aici

  • Respect visul pe care il aveti fiecare… insa placerea de a vizita lumea, de a vedea peisaje noi , de a cunoaste lume noua , de a invata cultura celorlalti , este scopul meu in viatsa.. aj vrea sa cunosc multa lume care imparte acelasi vis cu mine . Insa trebe sa fi hotarat sa lasi viatsa de zi cu zi in spate si sa te aventurezi sa traesti din plin !!..

  • Cand am vazut titlul nu stiam la ce te referi. Acuma am priceput… si iar sunt de acord. Nu doar cu ideea de a calatori cat mai mult; si eu o sa incerc sa fac asta de acum incolo, desigur si in functie de posibilitati. Dar eu ma numar printre cei care nu carcotesc deloc. Mai exact, eu ma bucur de locurile noi atat de mult, incat prea putin ma intereseaza confortul (desigur, trebuie unul minim) sau imaginea pe care mi-o facusem eventual inainte sa vad realul.
    Tot am senzatia ca eu, una, nu-s tocmai normala… asta pentru ca nu vreau sa fac ce face lumea sau ceea ce « trebuie ». Cred ca-s cam rebela, dar ma bucur sa vad ca mai sunt si altii asa ca mine. Pana sa apuc sa ies din tara asta, destul de tarziu (in 2009 prima oara) aveam si eu o oarecare spaima de necunoscut. Insa senzatia asta mi-a disparut din primele zile, poate si pentru ca mi-am facut « initierea » in Italia, unde m-am simtit ca acasa clar. Dar la fel de bine m-am simtit si prin alte parti, poate si pentru ca ma descurc destul de bine cu engleza, iar engleza e totusi vorbita de marea majoritate a lumii. Deci ma pot face inteleasa, la o adica. Pe de alta parte, mi s-a parut atat de cald si de calm peste tot in afara tarii asteia, incat am simtit ca as putea oricand sa ma stabilesc in alta parte. Acuma desigur ca una e sa fii turist si cu totul alta sa te aclimatizezi undeva. Dar macar am vazut cam ce inseamna alte culturi si cat de usor sau greu e sa te adaptezi lor.Si altceva care mi-a picat bine: nu m-am ferit nicaieri sa spun ca-s din Romania si din fericire nu s-a uitat numeni ciudat cand au aflat asta. Ba chiar dimportiva, oamenii au fost zambitori si politicosi. In concluzie, sper sa fiu sanatoasa si sa am posibilitatea sa calatoresc cat mai mult, de fiecare data in alta parte a lumii, cat de mult o sa pot. Si da, mi-ar trebui o viata in care puterea de a calatori sa se intinda pe niste fooaaaarte multi ani, asa ca trebuie sa-ti dau dreptate cand iti doresti sa traiesti minim 500 sute de ani… 🙂

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *